miercuri, 4 ianuarie 2012

Adevarul gol-golut

Pentru inceput : La multi ani dragilor! Si sanatate, ca pe urma le faceti voi pe toate!
Vreau sa va prezint noua mea jucarie : Troll`s blog . E un copil mic , rezultat dintr-o tigare :) , care din pacate s-a fumat si s-a consumat. Dar nu s-a stins pana nu a lasat ceva in urma. Cu o surprindere placuta , am observat ca multora dinte cititorii vechi nu le-a lua mai mult de 2 zile sa gaseasca noul cuibusor de nebunii, si va invit sa si ramaneti , si voi , cititorii mei tacuti , si voi nebuneii agitati.Am cam tras chiulu de la postat , si nu o sa dau vina pe sarbatori , ci mai degraba as prefera sa spun ca eram in doliu dupa tigare , dar a venit vremea sa ne tinem de treaba , iar primul subiect care ma  face sa o iau razna este: (sunet de fanfara pe fundal) ehh , da ; 2012 - apocalipsa!

Sincer va spun , mi-ati ametit piticul de pe creier cu toate aberatiile voastre. Din momentul in care s-a terminat cu artificiile de Revelion , tot ce am auzit a fost: anul asta vom muri . Eh , nu !! Serioss? Uimeste-ma Nostradamus in continuare , te rog frumos !
De la statusuri pe mess, conversatii la betie, articole ridicole (adica asa cum va fi si asta) pe tot felul de site-uri si bloguri , pana pe minunatul facebook , aflu zilnic , intr-un mod constant ca voi muri .

Ceea ce ma enervat si ma determinat sa fac postul asta a fost simplu fapt ca , lumea stie ca va muri , toti stiu ca mayasi is de vina , dar un procentaj enorm de mare dintre ei habar nu au ce is aia mayasi. Deci , articol educativ dragii mei . Dupa principiul:" Minti poporul cu televizorul" , noi o sa "Deschidem ochii cu troll-ul".

Pai , intre junglele Mexicului si Guatemalei si extinzindu-se pe rafturile pietrei de var ale peninsulei Yucatan zac templele misterioase si piramidele civilizatiei Maya . Asta in timp ce Europa noastra draga era undeva in mijlocul Evului Mediu (daca am pierdut pe careva la faza cu Evul Mediu , va rog , simtiti-va liberi sa cautati pe nenea Google) acesti uimitori oameni creasera deja harta raiului, au dezvoltat singurul sistem adevarat de scriere nativ al Americii si erau stapanii matematicii. Cred ca deja majoritatea stiti ca ei au creat si calendarul pe care il folosim si astazi . Iar daca europenii au pierdut timp pretios pentru a descoperii metalul , carul cu roata si caru cu boii , astia (adica Mayasi) au fost capabilli sa construiasca vaste orase dealungul impresionantei si imense jungle de o uimitoare perfectiune arhitecturala si foarte variata. Mostenirea lor in piatra care a supravietuit miraculos,  cum ar fi locurile de la  Palenque, Tikal, Tulum, Chichén Itzá, Copan si Uxmal, insumeaza sapte milioane de descendenti ai civilizatiei clasice Maya. Impresionant , nu ? Si asta nu este tot. In jurul anului 300 I.C., Maya adopta un sistem guvernamental bazat pe legi condusa de nobili si regi.
Societatea lor era construita din multe state independente fiecare cu comunitatea ei rurala si cu mari orase urbane construite in jurul centrelor ceremoniale. Declinul sau a inceput prin anul 900 cand - fara nici un motiv care ramane un mare mister pina si astazi - partea de sud Maya isi abandoneaza toate orasele. Cind partea de nord Maya s-a integrat in societatea Tolteca prin 1200, dinastia Maya se incheie definitiv, desi citeva centre periferice continua sa existe pina la aparitia descoperitorilor Spanioli tarziu in secolul XVI.

Si acuma , ca sa va distrug toate miturile voastre , dupa cum va spuneam , ei au creat calendarul pe care noi il folosim si in zilele noastre. Problema existantiala este ca , (virgula) calendarul lor se termina , subit in data de 21 decembrie 2012. De unde si vorba voastra cu sfarsitul lumii. Problema este ca noi , in secolul 21 am fost suficient de tembeli incat sa nu stim cum sa citim calendarul lor. Si zic asta pentru ca , s-a descoperit o inscriptie pe piatra care infatisa venirea pe lume a lui Bolon Yokte, zeul mayas al creatiei misterioase si al razboiului.Intoarcerea zeului a fost plasata la sfarsitul unei perioade de 400 de ani, din 13 existente in calendar, iar echivalentul ar fi fost, conform istoricilor, data de 21 decembrie 2012. Mayasii considerau cifra 13 o cifra sacra, insa finalul inscriptiei era marcat de o fisura in piatra si era ilizibil, motiv pentru care s-a lasat loc de interpretari si controverse, de-a lungul anilor.
Conform lui Sven Gronemeyer, doctorand la universitatea La Trobe din Australia, reintoarcerea zeului nu ar fi insemnat venirea apocalipsei, asa cum s-a considerat pana acum.Studiul sau a fost publicat de Institutul de Arheologie din Mexic si arata Yokte Bolon ar fi fost o zeitate care vine "atunci cand se termina o varsta si incepe alta".Practic, data de 21 decembrie 2012 ar fi doar sfarsitul unei perioade si tranzitia catre un alt ciclu si nicidecum sfarsitul lumii.

Iar ca sa intelegeti si mai bine stupiditatea acestui lucru , in timpul in care  jumatate din planeta isi umple capul cu  eventuala apocalipsa, cu povestiile hollywoodiene si cu viitoarele cataclisme ecologice, autoritatiile din Mexic isi planifica excursii , si atractii turistice. Spre exemplu , in centrul orasului Tapachula, Mexic aflat la granita dintre Mexic si Guatemala, a fost instalat un ceas digital de dimensiuni mari (2,5 m) care numara timpul ramas pana la data de 21 decembrie 2012. Sau la Cancun si Playa del Carmen, Mexic , unde vizitatorii acestor statiuni pot pune mesaje si fotografii în capsula timpului ce va fi ingropata pentru 50 de ani. Potrivit oficialitatilor din Cancun, mii de turisti vor vizita, in lunile ce urmează, centre ceremoniale, inclusiv ruinele de la Tulum, Palenque şi Chichen. Iar in Mérida, Yucatán, Mexico in luna iulie a anului 2012 , va fi inaugurat un muzeu al civilizatiei mayase. Autoritatile locale investesc aproape 30 de milioane de dolari în acest muzeu, ce va gazdui peste 750.000 de obiecte mayase. Si , cea mai interesanta dintre toate mie mi se pare : Xunantunich, Cayo, Belize . Proiectul californian Moon Travel Guides ii ivita pe turisti sa petreacă "sfarsitul lumii" în Cayo, cel mai mare district din Belize. Aici, printre ruinele sitului arheologic Xunantunich, vor fi gazduite un festival si un concert. De asemenea, se va organiza un traseu asemanator celui olimpic, unde torte vor fi aduse din patru directii, pentru a deschide următorul ciclu de 5125 de ani.

 Inca mai credeti ca este sfarsitul lumii? Mie mi se pare mai mult o chestiune de marketing . Iar maine o sa revin cu un alt post de acelasi subiect ,  unde am de gand sa distrug cele mai mari mituri despre cum va veni sfarsitul lumii.

Sursa de inspiratie: descopera.ro , ziare.com.

33 de comentarii:

Diavolul spunea...

Facand abstratie de zeii lor si de faptul ca na...sperau sa vina unul dintre ei , pe data respectiva...sa facem apel la bun simt.Nici ei nu cred ca s-au gandit la faza ca poporul lor va supravietui pana in 2012.I mean fuck it, erau inteligenti, de ce s-ar fi chinuit sa treaca si de 2012 cu acel calendar?Era destul de lung si asa.

Andrushka spunea...

Corect ! :)) Asta incercam si eu sa ii explic la o cunostinta zilele trecute , dar nu am ajuns la nici un numitor comun , din pacate. Unii oameni chiar is fixati pe ideea asta.

Diavolul spunea...

Tip sau tipa?Mna, eu pot merge pe faza "ok, deci mai ai un an de trait...fuck it, undress, let's make it worth":)).

Andrushka spunea...

Tip :))
Orgie style? sau one by one?:))

Dar totusi , chestia aia merge si daca mai ai 100 de ani de trait :> La fel de simplu poti sa treci prin apogeul placerii , prin distrugerea eul-ui, sau poti trai intr-o zi cati altii intr-un an :)) chiar e nevoie de termen limita pentru asa ceva ?

Diavolul spunea...

Tu sigur nu ai citit celalat blog pe care il am:)).Cam da...e nevoie de termen de expirare daca e mintea mea la mijloc:)).Dar mai sunt si persoane ipocrite.

Andrushka spunea...

Hmm.. gen - living on the edge - ipocrite? sau la ce anume te referi ?

Diavolul spunea...

"Nu incerc asa ceva" - ipocrite.But deep inside curiozitatea ramane si cu o scuza de genul " o vai! vom muri cu totii", incearca si alte chestii:D

Vlad spunea...

Asa Andra, educa-i ptr ca ai spus bine, majoritatea habar n-au ce-i cu mayasii si de unde se trag...
Eu unul nu cred ca se va intampla ceva cataclismic in 2012, chit ca sistemul solar va traversa ecuatorul galaxiei (din cate imi amintesc din emisfera nordica va trece in cea sudica).
Ma rog, lasand la o parte astronomia, am vazut o imagine tare pe net, mai demult: era un conducator mayas si un preot, si ambii priveau calendarul; regele il intreba pe preot de ce s-a oprit cu numeratoarea zilelor la data de 21 dec 2012 iar preotul ii spune ca nu mai avea loc pe tablita sa faca mai departe :))...mi s-a parut ironica si funny imaginea :D

Andrushka spunea...

Pai da :)) Cam asa ceva o spus si Diavolul . Oricum , urmeaza maine si partea aia cu astronomia si cu toate alea alea ca si acolo am pata pusa pe unele faze. :))Mama lor azi si maine :))

Andrushka spunea...

@ Diavolul : Da, sunt interesanti si genu ala de oameni :). Dar eu tot la ideea mea raman . Adica, la fel de usor pot muri si maine , nu doar in 21.12 , right ? Deci la fel de bine l-as putea dezbraca pe unu in mijlocul strazi azi (sau mai bine nu ca e frig, si cu toti stim ca frigul nu face bine :)) ), sau as putea jefui o banca , sau sa ma duc sa povestesc cu niste lei in jungla :), sau bungee jumping in pielea goala cum am vazut intr-un clip pe net... wtf , poate totusi maine da masina peste mine , sau imi cade un tzurtzure de gheata in cap :)). Bine , de preferat ar fi sa nu dam in teribilism , dar totusi ...de ce nu ziceau nici unii acuma cativa ani pana sa inceapa idiotenia asta "ehh , oricum cu toti murim" ?...of of , influenta asta in masa . Si sa nu fiu prost inteleasa, nu ma refer la majoritatea aia care totusi gandeste, ci la tabara opusa, care crede cu disperare orice chestie infantila.

Andrushka spunea...

Wei , tulai muma cata comm am scris acolo :)) sorry , se pare ca m-am cam "aprins" pe subiect ! :))

Diavolul spunea...

Oh nu vrei sa discuti cu mine despre usurinta cu care un om isi poate gasi sfarsitul:))

Andrushka spunea...

Dar , de ce nu ?

Diavolul spunea...

Me knows stuff:D

Vlad spunea...

Thriller music beginning...

Andrushka spunea...

@ Vlad - Scoate mai muzica aia de pe fundal :)) Nu ai vazut ca Diavolul nu vrea sa ne spuna? Troll rau ce esti! ;))

@Diavolul - Ok , lasam la o parte faza :"Cum isi poate gasi un om sfarsitul". Ce intentionam eu sa zic e cat de usor poate da omul in teribilism . Da-i un motiv bun , si posibilitatile sunt nemarginite !

Ps. Dar totusi , esti sigur ca nu vrei sa ne povesteti ceva? :))

Diavolul spunea...

Vrei sa .... vada lumea cate stiu despre unde , cum si cu ce?:)).Stiu cateva chestii despre otravuri, cateva chestii de locuri in care poti taia, cum poti taia, cum poti administra otrava...oamenii nu prea vor sa stie ca sunt persoane care stiu chestii de genul asta.

Andrushka spunea...

Ai fi surprins cati oameni privesc cu multa placere stirile de la 5 :)) Le place, astia is masochisti :)) si tu ar trebui sa sti cel mai bine ,Diavole ! :))

Diavolul spunea...

Dar nu vor sa stie ca o persoana de langa ei are ...cunostinte de genul asta:D.Gandeste-te cum ar fi sa-i spun unui prieten in timp ce fumeaza : "stii? cu un pachet de tigari pot omora cativa oameni".

Vlad spunea...

Stops thriller music, and also:

......

Andrushka spunea...

:))) Cele 6 puncte ?

Diavolul spunea...

Dude inteleg ca esti curios, dar serios, iti dai seama cat am de scris?:)).

Vlad spunea...

=)) chiar sunt curios...

Pai incercam sa rup tacerea si cum puteam face asta mai usor decat cu cei 6 bosoni :D

Diavolul spunea...

So...6 puncte.Trecand peste ideea ca poate fi vorba despre 6 bosoni, de ce anume ar fi vorba de 6?De ce nu 5?Ce anume spune ca trebuie sa fie 6?O simpla alegere, un fel de manifestare a conceptului de free will?Not really, pentru ca daca era cazul asta, de ce anume limitarea cu 6?Mergand totusi pe ideea ca sunt 6 doarece Vlad a vrut sa fie 6 ar trebui sa ne gandim ca simpla dorinta a lui a fost sa existe doar 6 puncte , dar asta nu e de ajuns.Ar insemna ca el e cel care impune limita , sa existe doar N puncte, iar asta ar insemna ca punctele ar trebui sa se conformeze.Sau el a fost cel care si-a impus ca doar 6 puncte sa scrie?In cazul asta Vlad e cel care isi impune statutul autoritar , iar tot el trebuie sa fie persoana care se conformeaza.Intr-o simpla decizie, Vlad joaca 2 roluri deodata.Cel ce domina si cel ce e dominat.De aici si o satisfactie falsa pentru ca si-a impus sa scrie 6 puncte si a reusit, cand tot el era cel asupra caruia cade obligatia.Iar daca nu asta e cazul, atunci?Si-a dorit sa fie doar 6 puncte?De unde stie asta?Pentru a putea sti daca a fost cu adevarat o dorinta inseamna ca ar trebui sa o comparam cu alta situatia in care am declarat senzatia ca dorinta.De fapt de unde stim ca ceea ce vrem e o dorinta?Am invatat de mici ca atunci cand vrem ceva, dorim ceva.Dar e corect?De unde stim ca NOI vrem ceva cand am vazut mai sus ca noi putem fi cei ce impun si cei ce se supun?E o nevoie?Revenim la acelasi lucru, de unde stim ca e o nevoie, cu ce comparam?Cum putem stabili sensul adevarat?Trebuie sa vedem cate implicatii avem...faptul ca dorim ceva implica faptul ca a dori e o actiune , stim cu adevarat ce inseamna, ca ne cunoastem destul incat sa putem vorbi cu adevarat despre noi ca entitati ce se pot descrie si intelege, iar intr-un final, ca noi suntem entitatile ce reprezinta cauza acestei actiuni.Ce anume ne face pe noi apti sa stabilim ca noi suntem initiatorii acestei actiuni si de unde stim ce inseamna sa dorim?In plus, de ce anume mergem pe ideea " cauza si efect " ?.Vlad ar trebui sa isi puna intrebarea daca existenta celor 6 puncte tine cu adevarat de el sau nu si daca faptul ca le observam le face sa fie acolo cu adevarat.Aceasta fiind partea filosofica.
Daca e sa consideram cele 6 puncte ca fiind 6 bosoni, putem spune ca exista un camp care da masa particulelor care interactioneaza cu el?:D.Sau ne dorim asta?:D

Andrushka spunea...

Totdeauna m-am intrebat daca la aceste commenturi exista o limita de caractere .. si tocmai mi-am primt raspunsul =))

Vlad spunea...

Mother of god

Diavolul spunea...

Muahaha!

Andrushka spunea...

Dar totusi, daca stam putin si ne readucem aminte , totul defapt a pornit de la 4 puncte, sau ma rog, bosoni , sau cum vreti voi.
Deci , nu cred ca Vlad a impus o oarecare limita. Defapt, e cel care a incercat sa treaca de acea limita o data stabilita , intradevar , el a stabilit ideea de sase puncte , dar am o vaga impresie ca acuma se va ajunge si la sapte puncte .......

Diavolul spunea...

S-a oprit la 6?Vrei sa intru in detaliile deciziei lui?:)).Do not tempt me.Just a piece of warning...la intrebarea unui prieten "cum ai putea fi sadic , cu cat mai multi oameni deodata?" am raspuns ca m-as angaja la carrefour si as gauri prezervativele.

Andrushka spunea...

Ps. A nu se intelege din ultimul comm ca doresc neaparat si povestea celor 7 puncte ! :))

Diavolul spunea...

Playing with fire are we Andrushka?Vezi mai sus!

Andrushka spunea...

Nu , nu . Chiar nu . Sunt prea mahmura pentru astfel de jocuri momentan :-s.

Btw, 7 miliarde de oameni -- nu ti se pare suficient de mult Diavole ? =))

Diavolul spunea...

Well ar fi nevoie sa depasesc o anumita limita pana cand cineva s-ar gandi ca ar fi prea multi.Si asa as starni rahatul:)).Plus ca m-as uita la tv, la sfarsit de an , ce spun procentele...cate sinucideri fata de anul trecut, cati copii nascuti fata de anul trecut.La sfarsit de an mi-as vedea creatia.Recunoaste...nu-i asa ca te-ar stresa sa vezi din 3 in 3 metri un cuplu cu un copil?:D